Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Zatrudnianie pracowników sezonowych w gospodarstwie rolnym

Piotr Szulczewski

Autor: Piotr Szulczewski

Dodano: 27 marca 2018

Pracę w rolnictwie charakteryzuje okresowość i sezonowość. O ile w niektórych porach roku gospodarstwa nie wymagają zatrudnienia osób trzecich i wystarczająca jest wyłącznie praca właścicieli, o tyle w innych zatrudnienie musi się zwiększyć nawet do kilkuset osób. Okresowe zapotrzebowanie na pracowników powoduje konieczność nie tylko znalezienia wystarczającej liczby niezbędnych osób, ale również zaproponowania im optymalnej formy zatrudnienia i zabezpieczenia umów na wypadek kontroli lub wypadków. Wybór odpowiedniego rodzaju umów, ich przygotowanie i terminowe podpisanie, zgłoszenia podjętych prac do organów państwa, czy też spełnienie w gospodarstwie rolnym norm bezpieczeństwa i higieny pracy pozwalających na zatrudnianie to obowiązki nałożone na rolników podejmujących decyzję o zatrudnieniu pracowników sezonowych. Omawiamy je w tym artykule.

Pozostało jeszcze 99 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Hodowla bydła w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Hodowla bydła w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Piotr Szulczewski

Autor: Piotr Szulczewski

ekspert podatkowy PIT.pl; analityk, prawnik specjalizujący się w zagadnieniach podatkowych, szczególnie w podatku VAT i PIT, prawie rolnym, gospodarczym, cywilnym i skarbowym
Sprawdź inne nasze serwisy