Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Sprawdź, co może być przyczyną wzrostu bakterii w mleku i jak temu zaradzić

Autor: Joanna Cała

Dodano: 7 czerwca 2018

Bakterie dostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia i ze środowiska zewnętrznego. Głównymi źródłami drobnoustrojów pochodzącymi z zewnątrz są: wymię, skóra krowy, urządzenia i naczynia użytkowane podczas doju, personel, powietrze w oborze, zbiorniki chłodnicze, pasze. Czasem zdarza się tak, że rolnicy przestrzegają zasad higieny doju i utrzymania zwierząt, jednak liczba bakterii w mleku przekracza zalecane normy. Gdzie szukać przyczyn takiego stanu? Na co zwrócić szczególną uwagę w takiej sytuacji?

Pozostało jeszcze 94 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Upraw w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Upraw w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Autor: Joanna Cała

mgr inż. rolnictwa, doktorant z zakresu agronomii, hodowca bydła
Słowa kluczowe:
hodowla bydłarolnik
Sprawdź inne nasze serwisy
wiper-pixel