Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Rolnictwo ekologiczne i jego ukryty potencjał

Dodano: 15 grudnia 2020

W strategii „od pola do stołu” Unia Europejska wyznaczyła bardzo ambitny cel – do 2030 roku co najmniej 25% gruntów rolnych w UE ma spełniać standardy rolnictwa ekologicznego. Rynek żywności ekologicznej ma pozytywny wpływ na różnorodność biologiczną, tworzy miejsca pracy i przyciąga młodych rolników. Segment żywności ekologicznej w Polsce już teraz dynamicznie rośnie. W latach 2011–2018 jego wartość wzrosła w Polsce trzykrotnie i w 2018 roku przekroczyła 1 miliard złotych brutto. Ale to wciąż 20 razy mniej niż w Niemczech. Jak wygląda rynek żywności ekologicznej w Polsce? Jak duży jest potencjał i jak go najlepiej wykorzystać w kontekście ogłoszonej przez UE strategii?

Pozostało jeszcze 91 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

   

Treść artykułu dostępna dla zalogowanych użytkowników

Zyskaj:

  • praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • informacje o ważnych terminach

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Sprawdź inne nasze serwisy