Czynniki wpływające na skuteczność chemicznego i biologicznego zwalczania agrofagów w kukurydzy

20 sierpnia 2020

287918041_1418116048601369_1332224803729494068_n

W celu zabezpieczenia wysokości oraz jakości plonu kukurydzy konieczne jest podejmowanie działań, które ograniczają liczebność i szkodliwość agrofagów występujących na plantacjach tej rośliny. Bez wątpienia jednymi z najpowszechniej spotykanych, a zarazem najgroźniejszych są chwasty. W ostatnich latach wzrosło także znaczenie gospodarcze szkodników oraz chorób. Łączne wystąpienie organizmów szkodliwych w warunkach sprzyjających ich licznemu rozwojowi może doprowadzić do znacznych strat w plonach, a w wyjątkowych sytuacjach nawet do likwidacji zasiewu. Zabiegi ochrony roślin odgrywają coraz większą rolę w uprawie tej rośliny.

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 95% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma