Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli
Okres zimowy to czas, gdy podejmuje się decyzje dotyczące odmian kukurydzy, które będą wysiane w nowym sezonie wegetacyjnym. Jest to kluczowa czynność, która ma decydujące znaczenie w prowadzonej produkcji. Powinna być zatem podparta rzeczową analizą i własnym doświadczeniem. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze odmiany?
Nadejście jesieni i zebranie plonów owoców czy warzyw nie powinno kończyć prac polowych w ogrodzie. Gdy jesienne porządki zostały poczynione, to warto wykonać bardzo ważną czynność, jaką jest pobranie próbek z grządek i spod osłon (tunel, szklarnia, inspekt) i oddanie do analizy chemicznej. Taka analizę zaleca się wykonywać co 3–4 lata, a badanie odczynu (pH) warto przeprowadzać co roku metodami amatorskimi (pH metry), zwłaszcza jeżeli w ogrodzie przeplatają się między sobą rośliny kwaśno oraz zasadolubne.
W strategii „od pola do stołu” Unia Europejska wyznaczyła bardzo ambitny cel – do 2030 roku co najmniej 25% gruntów rolnych w UE ma spełniać standardy rolnictwa ekologicznego. Rynek żywności ekologicznej ma pozytywny wpływ na różnorodność biologiczną, tworzy miejsca pracy i przyciąga młodych rolników. Segment żywności ekologicznej w Polsce już teraz dynamicznie rośnie. W latach 2011–2018 jego wartość wzrosła w Polsce trzykrotnie i w 2018 roku przekroczyła 1 miliard złotych brutto. Ale to wciąż 20 razy mniej niż w Niemczech. Jak wygląda rynek żywności ekologicznej w Polsce? Jak duży jest potencjał i jak go najlepiej wykorzystać w kontekście ogłoszonej przez UE strategii?
Zasiewom kukurydzy już od siewów zagrażają organizmy szkodliwe zaliczane do chorób i szkodników. Sprawcy chorób są wszędobylscy, gdyż występują zarówno w glebie, na resztkach pożniwnych, na materiale siewnym, a także na innych roślinach uprawnych i dzikorosnących, skąd infekują kiełkujące ziarniaki lub wschodzące rośliny. Praktycznie nie ma w skali kraju plantacji kukurydzy, która byłyby wolna od jakiejkolwiek obecności patogenów. Jak zatem zabezpieczyć rośliny przed najważniejszymi zagrożeniami powstającymi na początku wegetacji?
W ostatnich latach w Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania produktami pochodzącymi z konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Rosnąca popularność konopi przekłada się też na stale poszerzany asortyment tych produktów na półkach sklepowych. Na co pozwala prawo w tym zakresie? Jakie są korzyści wynikające z upraw konopi oraz możliwości przetwórczych surowca?
Środki chemiczne przeznaczone do ochrony roślin to najczęściej substancje toksyczne. To powoduje, że przy pracy z nimi musisz zachować szczególną ostrożność oraz wszelkie możliwe środki bezpieczeństwa. W tym artykule przypominamy, na co trzeba zwrócić uwagę, używając oprysków lub nawozów.
Kapusta pekińska najlepiej rośnie na glebach żyznych i zasobnych w składniki pokarmowe z dużą zawartością próchnicy. Korzystnie reaguje też na każdy rodzaj nawożenia organicznego. Jest gatunkiem bardzo popularnym na naszym rynku, głównie ze względu na walory smakowe. Można ją długo przechowywać, co sprawia, że jest dostępna i spożywana niemal cały rok. Niestety okres uprawy jest krótki, z uprawy jesiennej zbiera się ją od końca września do końca października. Jak zatem ścinać kapustę, aby zapewnić zdrowe i nieuszkodzone okazy?
W celu zabezpieczenia wysokości oraz jakości plonu kukurydzy konieczne jest podejmowanie działań mających na celu ograniczenie liczebności i szkodliwości agrofagów występujących na plantacjach tej rośliny. Zabiegi ochrony roślin odgrywają coraz większą rolę w uprawie tej rośliny. Jednak trzeba mieć niestety świadomość, że obok omówionych już czynników wpływających na skuteczność chemicznego i biologicznego zwalczania agrofagów w kukurydzy, występuje jeszcze wiele innych, których w artykule nie poruszono. Dlatego należy dokładać wszelkich starań, aby minimalizować ich negatywny wpływ.
Fuzariozy to ogólne określenie na choroby wywoływane przez grzyby z rodzaju Fusarium. Są to pasożyty roślin, które odżywiają się ich komórkami oraz prowadzą do powstawania różnych objawów chorobowych w zależności od rośliny, na której występują. Zwykle cechą łączącą objawy jest pojaw białawej, różowawej lub czerwonawej pleśni. Grzyby fuzaryjne to jedne z najgroźniejszych patogenów pojawiających się na plantacjach kukurydzy. Odpowiadają za pojaw trzech chorób: zgorzeli siewek, fuzariozy kolb i fuzariozy łodyg, z których dwie ostatnie mają znaczenie ekonomiczne. Jak się przed nimi chronić?
Bardzo mało się mówi i pisze na ten temat, ale na przeważającym obszarze kraju gleba, która rodzi nam plony jest bardzo uboga w warstwę próchniczną, która jest kluczowa dla uzyskiwania zadowalających plonów. Próchnica to nic innego jak mieszanina substancji organicznych i mineralno-organicznych. Zawiera głównie szczątki roślin i zwierząt, które rozkładają mikro i makroorganizmy glebowe.