Po żniwach przychodzi czas, kiedy rolnicy zaczynają myśleć o siewie zbóż lub rzepaku pod zbiór w kolejnym sezonie. Trzeba zdecydować, co chcemy kupić. A jeszcze ważniejsze – zorientować się, jakie ceny materiału siewnego proponują sprzedawcy. Przy wyborze powinniśmy wziąć pod uwagę twarde dane – wyniki z doświadczeń i oficjalne dane COBORU. Sp...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas briefingu prasowego poinformował, że Unia Europejska przedłuży zakaz importu pszenicy, kukurydzy, rzepaku i słonecznika z Ukrainy. Minister zapowiedział również kontynuację rozmów z tzw. krajami przyfrontowym.
Groch siewny (Pisum sativum L.) jest jednym z ważniejszych i rozpowszechnionych warzyw. Należy do rodziny strączkowych, zwanych teraz bobowatymi. W Polsce g roch zajmuje dominującą pozycję wśród roślin swojej rodziny. Jest cenną rośliną wysokobiałkową i dlatego wyhodowano dużą liczbę różnorodnych odmian, które mają zastosowanie jako jadalne...
Fasola zadomowiła się w Polsce już w początkach XVI wieku. Początkowo fasolę zwykłą sadzono w ogrodach klasztornych jako roślinę ozdobną, natomiast jako warzywo zaczęto używać jej dopiero w XVII wieku. Uprawiane w Polsce gatunki fasoli zwykłej i wielokwiatowej różnią się między sobą wieloma cechami morfologicznymi i użytkowymi. Dużą zaletą nasion fa...
Bobowate drobnonasienne należą do cennych roślin pastewnych dostarczających wysokobiałkowej paszy objętościowej dla przeżuwaczy. Zbierane we wcześniejszych fazach rozwojowych mogą być źródłem wielu aminokwasów i witamin w żywieniu świń, stosuje się je też w diecie drobiu ze względu na zawartość karotenu barwiącego żółtka jaj i tuszki ptaków. Po...
Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Znany był już w średniowieczu. Choć to dobrze znane warzywo, wielu rolników nadal miewa wątpliwości związane z jego uprawą – na przykład dotyczące przezimowania. Rozwiewamy je w tym artykule.
Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisi...
Rzodkiew ( Raphanus sativus var. niger ) to roślina, która znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pierwsze wzmianki dotyczące tego warzywa pochodzą z XIV i XV wieku. Rzodkiew jest uprawiana na niewielką skalę przeważnie w ogródkach przydomowych i działkowych. Warto jednak ją rozpowszechniać. Zaletą tej...
W sadach zaczęły pojawiać się masowe kolonie mszyc, również tych bardziej uciążliwych do zwalczania – mszycy jabłoniowo-babkowej oraz bawełnicy korówki. W tej części sezonu wegetacyjnego, gdy nie ma jeszcze bardzo mocno rozwiniętej masy zielonej, znacznie łatwiej jest wykonać skuteczny zabieg zwalczający bawełnicę korówkę żerującą na pniach niż...
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się sady gruszowe. Jest to podyktowane kalkulacją ekonomiczną w stosunku do kilku innych upraw. Pamiętaj jednak, że w gruszy występuje wiele szkodników, a ich ograniczanie nie jest łatwe. Wymaga dużej umiejętności oceny sytuacji w sadzie. Przed kim się bronić? To w końcu nie tylko miodówki. Obejrzyj poradę wide...
W Polsce skorzonera znana była już na przełomie XVI i XVII wieku, jednak z czasem odeszła w zapomnienie. Obecnie mała popularność tej rośliny jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jej wartości odżywczej, sposobów przyrządzania, kłopotliwego zbioru oraz szybkiej utraty zdolności kiełkowania nasion. Ze względu na wysoką wartość biologiczną i m...
Przygotowania do sezonu ziemniaczanego już trwają. Wymagania ziemniaka w stosunku do jakości i przygotowania gleby są bardzo wysokie. Żeby otrzymać wysokie i jakościowo zadowalające plony bulw, potrzebują one odpowiednio uprawionej gleby w warstwie 20–40 cm. Ponadto niezbędny jest dostęp powietrza i umiarkowana, stabilna temperatury gleby. Dla ...
Rzepak ozimy jest gatunkiem, który wytwarza bujną masę liściową w okresie jesiennym, a tym bardziej wiosennym. Potrzebuje do tego dużych ilości makroskładników, które są aplikowane w postaci nawozów mineralnych lub organicznych oraz mikroskładników, które są dostarczane w głównej mierze w zabiegach dolistnych. Na jakie mikroelementy zwrócić uwagę or...
Wbrew pozorom bardzo wiele podmiotów gospodarujących nawozami naturalnymi w postaci gnojowicy nie zdaje sobie sprawy z obowiązków, jakie na nich ciążą pod kątem ochrony środowiska. Chodzi przede wszystkim o emisję odorów oraz o ochronę środowiska gruntowo-wodnego przed przedostawaniem się do niego azotanów pochodzenia rolniczego. Jak to wygląda...
Jesień w sadach jabłoniowych to intensywny czas zbiorów. Niestety ostatnie lata pokazują, że ta pora roku może być równie ciepła jak lato. To sprawia, że część szkodników wcale nie myśli o zimowaniu – w najlepsze rozwija kolejne pokolenia. Szkodnikami, które o tej porze roku mogą stwarzać producentom problemy są głównie mszyce, owocówki oraz zw...
Kukurydza to druga po pszenicy najważniejsza roślina rolnicza w Polsce. Wbrew pozorom nie jest tak „odporna” na zagrożenia, jak się wydaje. Owszem, często lepiej radzi sobie niż inne rośliny, ale nie jest niezniszczalna, co dobitnie pokazują sytuacje z ostatnich lat. Co atakuje kukurydzę? Jakie preparaty stosować? I w końcu najważniejsze pytani...
Ostatnie lata to bez wątpienia coraz bardziej zauważalne zjawisko rosnącej liczebności chrząszczy stonki kukurydzianej. To jeden z najgroźniejszych, obok omacnicy prosowianki, szkodnik kukurydzy na świecie. Pochodzi z USA, a do Europy został zawleczony w latach 80. minionego wieku. W Polsce pojawił się w 2005 roku na Podkarpaciu i od tamtego momentu...
Rolnicy z AGROunii protestują dzisiaj przeciwko zalewowi rynku przez zboża z Ukrainy. Kolejny protest rolników, już ogólnopolski, zapowiedzieli na 11 stycznia. Trwają blokady w województwie świętokrzyskim i na Podlasiu.
Pietruszka ceniona jest głównie ze względu na swoje walory smakowe. Jest również źródłem cennych witamin i minerałów oraz ma właściwości lecznicze. Problemem może być jednak rozwidlanie korzeni pietruszki. Od czego zatem zależy jakość korzenia?
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.) jest znana głównie pod nazwą rzeżucha ogrodowa. To niewielka, jednoroczna roślina o bardzo krótkim okresie wegetacji. Ze względu na dużą wartość odżywczą i łatwą uprawę zasługuje na rozpowszechnienie i wprowadzenie do szerszego spożycia. Produkcja pod osłonami umożliwia zaopatrzenie rynku świeżych warzyw przez ...
Szpinak nowozelandzki ( Tetragonia tetragonioides ) jest jedyną jadalną rośliną należącą do rodziny pryszczyrnicowatych (podrodziny Aizooideae ). Nazywany jest także czterorogiem rozłożystym lub trętwianem czterorożnym. W Polsce jest wciąż mało znaną, wręcz egzotyczną rośliną warzywną, którą jednak warto poznać. Jakie ma wymaga...
Kapusta, zwłaszcza głowiasta biała, jest uważana za królową warzyw. Większość z nas spożywa minimum kilka kilogramów kapusty rocznie, w różnej postaci. Ale chętnych do spożywania warzyw uprawianych przez nas jest znacznie więcej. Mowa o szkodnikach, które atakują kapustę. Jeśli w porę im nie zaradzimy – mogą wyrządzić spore szkody. Zawsze lepie...
Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa atakująca głównie ziemniaki i pomidory. Zdarza się jednak, że opanowuje także inne rośliny uprawne, głównie z rodziny psiankowatych (papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny). Poznaj sposoby, jak skutecznie zwalczać zarazę ziemniaczaną na pomidorach.
W ostatnich tygodniach do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach napływa coraz więcej informacji o masowym pojawie kwieciaków na jabłoniach i gruszach. W prawidłowo chronionych sadach szkodniki od lat nie dawały już o sobie znać. W ostatnim czasie ich występowanie przybiera dość mocno na sile. Dlaczego tak się dzieję? Czemu kwieciaki atakują? ...