Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Czynniki wpływające na skuteczność chemicznego i biologicznego zwalczania agrofagów w kukurydzy

Dodano: 18 sierpnia 2020

W celu zabezpieczenia wysokości oraz jakości plonu kukurydzy konieczne jest podejmowanie działań, które ograniczają liczebność i szkodliwość agrofagów występujących na plantacjach tej rośliny. Bez wątpienia jednymi z najpowszechniej spotykanych, a zarazem najgroźniejszych są chwasty. W ostatnich latach wzrosło także znaczenie gospodarcze szkodników oraz chorób. Łączne wystąpienie organizmów szkodliwych w warunkach sprzyjających ich licznemu rozwojowi może doprowadzić do znacznych strat w plonach, a w wyjątkowych sytuacjach nawet do likwidacji zasiewu. Zabiegi ochrony roślin odgrywają coraz większą rolę w uprawie tej rośliny.

Pozostało jeszcze 95 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników „Agrodoradca”



Dołącz do grona czytelników
„Agrodoradca”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Sprawdź inne nasze serwisy