Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Wpływ składników białkowych w mieszankach paszowych na wartość poubojową mięsa kurcząt brojlerów

Dodano: 13 lipca 2020

Mięso drobiowe, obok mięsa wieprzowego, jest najchętniej wybieranym gatunkiem mięs w Polsce. Coraz częściej do łask wracają podroby jadalne. Jakość mięsa jest zależna od czynników genetycznych, środowiskowych, obrotu przedubojowego, a także żywienia. Każda zmiana w żywieniu czy składu dawki pokarmowej ma wpływ na wskaźniki odchowu i wartość rzeźną kurcząt i zwierząt rzeźnych. Surowce białkowe to jeden z najważniejszych elementów i funkcji w mieszankach dla drobiu i zwierząt rzeźnych. Śruta poekstrakcyjna sojowa wyróżnia się dużą zawartością białka, powyżej 40%, jest importowana z innych krajów, co generuje wysokie koszty. Coraz częściej wykorzystywane są produkty pochodzenia krajowego: makuch, bobik, wytłoki rzepakowe. Jaki mają wpływ na wartość poubojową mięsa?

Pozostało jeszcze 93 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników „Agrodoradca”



Dołącz do grona czytelników
„Agrodoradca”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Sprawdź inne nasze serwisy