Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Bielenie drzew owocowych – dlaczego nie powtarzać zabiegu wiosną

Dodano: 2 marca 2020

Chyba każdy ogrodnik słyszał o czynności polegającej na bieleniu pni drzew, zwłaszcza owocowych, chociaż nie wszyscy to stosowali w swoich ogrodach. Często pada pytanie, po co to robić? Odpowiedź jest banalnie prosta: aby w jak największym stopniu uchronić rośliny przed chorobami kory bądź jej mechanicznymi uszkodzeniami, jakie powstają na skutek skoków temperatury. Kora to najbardziej zewnętrzna tkanka drzew. W im lepszym stanie jest ta warstwa, tym całe drzewo jest bezpieczniejsze. A zagrożeń mu nie brakuje, począwszy od czynników pogodowych, na patogenach i szkodnikach skończywszy.

Pozostało jeszcze 89 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników „Agrodoradca”



Dołącz do grona czytelników
„Agrodoradca”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Sprawdź inne nasze serwisy