Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Jak się przygotować do uprawy bobu na świeży zbiór w przyszłym sezonie; o czym warto pamiętać

Dodano: 28 marca 2019

Bób był uprawiany już w czasach przedhistorycznych, dlatego też jest trudno ustalić jego pierwotne pochodzenie. W Chinach był uprawiany w 2822 latach p.n.e., a w 2400 r. p.n.e. był znany również w starożytnym Egipcie, gdzie spożywano go w postaci mąki z mielonych nasion, której używano do wypieku chleba lub przyrządzano jako kaszę. Również dzisiaj bób stanowi w Egipcie jedno z najważniejszych źródeł białka. Znany też był w starożytnej Grecji i w Rzymie, gdzie stanowił bardzo ważną roślinę. Mieszkańcy Szwajcarii już w epoce brązu znali bób, ale o mniejszych nasionach.

Pozostało jeszcze 93 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników „Agrodoradca”



Dołącz do grona czytelników
„Agrodoradca”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Słowa kluczowe:
rolnictwouprawa roślin
Sprawdź inne nasze serwisy