Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Uprawa ogórków w gruncie z przeznaczeniem owoców do kiszenia i polecane odmiany

Autor: dr inż. Magdalena Świąder

Dodano: 13 kwietnia 2018

Ogórek zwyczajny (Cucumis saivus L.) to warzywo o jadalnych owocach, pochodzące z Azji Południowej, a dokładnie z Indii. Był uprawiany już 1000 lat, a w Chinach co najmniej 2000 lat p.n.e. Do Europy Wschodniej dotarł na p. X w., a do Polski w XIII w. Jednak w uprawie znalazł się od w. XVI. Ma cenne własności smakowo-dietetyczne. Zawiera sole mineralne o wysokim stopniu zasadowości, co sprawia, że działają neutralizująco na ludzki organizm. Do ich siewu warto się jednak odpowiednio przygotować, aby uprawa była udana.

Pozostało jeszcze 93 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Upraw w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Upraw w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Autor: dr inż. Magdalena Świąder

Kurator kolekcji roślin warzywnych Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie
Słowa kluczowe:
rolnictwouprawa roślin
Sprawdź inne nasze serwisy
wiper-pixel