Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Jakie są przyczyny wzrostu odporności szkodników sadów na środki ochrony roślin i jak sobie z tym radzić

Autor: Michał Hołdaj

Dodano: 13 kwietnia 2018

Intensyfikacja rozwoju produkcji roślinnej jest konieczna dla sprostania potrzebom żywieniowym wzrastającej w szybkim tempie populacji ludzi na świecie. Tworzenie dużych obszarowo monokultur upraw sadowniczych i rolnych, warzywniczych czy roślin przemysłowych, zarówno na terenie naszego kraju, jak i w skali świata dostarcza olbrzymich ilości pokarmu dla wielu gatunków roślinożerców. Owady stanowią ponad 70% wszystkich znanych gatunków zwierząt i są z tego tytułu głównymi szkodnikami wszelkich upraw. Straty powodowane przez szkodniki mogą wynosić nawet do kilkudziesięciu procent plonu. Polscy sadownicy, jako czołowi producenci owoców na świecie, są szczególnie narażeni na straty ekonomiczne wynikające z żerowania szkodników w swoich uprawach. W sadach walka ze szkodnikami stanowi jeden z głównych punktów ochrony.

Pozostało jeszcze 91 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Upraw w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Upraw w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Autor: Michał Hołdaj

Zakład Ochrony Roślin przed Szkodnikami Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Słowa kluczowe:
ochrona roślinrolnictwo
Sprawdź inne nasze serwisy
wiper-pixel