Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Ocena ryzyka w gospodarstwie rolnym – czy i kiedy ją przeprowadzić

Sebastian Kryczka

Autor: Sebastian Kryczka

Dodano: 8 marca 2018

Praca w gospodarstwie charakteryzuje się specyfiką polegającą na zróżnicowaniu wykonywanych zadań oraz różnym ich nasileniem – w zależności od pory roku. Przyjmuje się, że rolnik to zawód niebezpieczny i nie ma w tym stwierdzeniu żadnej przesady. Ryzyko związane z pracą rolniczą jest szczególnie wysokie, czego efektem są wypadki przy pracy rolniczej oraz choroby zawodowe. Prowadzący gospodarstwo rolne zatrudniający pracowników ma obowiązek ograniczania ryzyka związanego z pracą poprzez stosowanie właściwych działań profilaktycznych. Jednak aby je wdrożyć, niezbędne jest wcześniejsze przeprowadzenie oceny ryzyka zawodowego.

Pozostało jeszcze 93 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Upraw w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Upraw w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła
Sebastian Kryczka

Autor: Sebastian Kryczka

Prawnik, absolwent Wydziału Prawa Administracji i Ekonomii (Zakład Prawa Pracy) Uniwersytetu Wrocławskiego. Od 2002 r. zawodowo zajmuje się problematyką prawa pracy, jak również w zagadnieniami związanymi z działalnością kontrolno-nadzorczą sprawowaną przez Państwową Inspekcję Pracy. Ekspert współpracujący z największymi i najbardziej opiniotwórczymi podmiotami w kraju, zajmującymi się problematyką prawa pracy. Ma na swoim koncie współpracę m.in. z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej, Dolnośląską Komisją Ochrony Pracy oraz czołowymi firmami wydawniczymi. Jest m.in. współautorem komentarza do Kodeksu pracy, autorem komentarza do ustawy o PIP, jak również komentarzy do kilkunastu rozporządzeń wykonawczych do Kodeksu pracy.
Sprawdź inne nasze serwisy
wiper-pixel