Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Dawne odmiany fasoli znów w modzie – jak je uprawiać, aby dały obfite plony

Autor: mgr inż. Elżbieta Kapusta

Dodano: 29 grudnia 2017

Fasola zadomowiła się w Polsce już w XVI wieku. Jej różne gatunki są bardzo popularne niemal w całym kraju. Początkowo fasolę zwykłą sadzono w ogrodach klasztornych jako roślinę ozdobną, lecz już w XVII wieku wykorzystywano ją jako warzywo. Uprawiane w Polsce gatunki fasoli zwykłej i wielokwiatowej różnią się między sobą cechami morfologicznymi i użytkowymi, m.in. takimi jak kiełkowanie, wzrost i wielkość nasion. W poniższym artykule przedstawiamy znane przed laty gatunki fasoli, które na powrót stają się popularne, a także wskazówki dotyczące ich uprawy.

Pozostało jeszcze 95 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Upraw w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Upraw w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Autor: mgr inż. Elżbieta Kapusta

Zakład Zasobów Genowych Roślin Ogrodniczych Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Słowa kluczowe:
rolnictworolnik
Sprawdź inne nasze serwisy
wiper-pixel