Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli
Stare odmiany, a także gatunki warzyw uprawiane przez setki lat, giną w szybkim tempie bezpowrotnie, a z nimi bogactwo smaków i zapachów wytworzonych w ciągu wieków użytkowania przez człowieka. Odmiany takie cechuje wysoka zdrowotność, a także odporność na niekorzystne warunki uprawy, jak surowy klimat czy słabe gleby. Stare odmiany warzyw mają też do siebie to, że są stabilne genetycznie, ładniejsze i odporniejsze niż tak często reklamowane nowe odmiany. Wykształciły także w sobie takie cechy genetyczne, które uodporniły je na patogeny i szkodniki. Mogą one także znaleźć zastosowanie na obszarach, gdzie intensywna uprawa nie jest możliwa ze względów ekonomicznych lub obszarach podlegających ochronie przyrody. Dlatego warto wziąć je pod uwagę, jeśli nie jesteśmy pewni, na jakie uprawy zdecydować się w przyszłym sezonie.