Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Stare odmiany warzyw, które zaczynają być modne

Autor: mgr inż. Elżbieta Kapusta

Dodano: 29 listopada 2017

Stare odmiany, a także gatunki warzyw uprawiane przez setki lat, giną w szybkim tempie bezpowrotnie, a z nimi bogactwo smaków i zapachów wytworzonych w ciągu wieków użytkowania przez człowieka. Odmiany takie cechuje wysoka zdrowotność, a także odporność na niekorzystne warunki uprawy, jak surowy klimat czy słabe gleby. Stare odmiany warzyw mają też do siebie to, że są stabilne genetycznie, ładniejsze i odporniejsze niż tak często reklamowane nowe odmiany. Wykształciły także w sobie takie cechy genetyczne, które uodporniły je na patogeny i szkodniki. Mogą one także znaleźć zastosowanie na obszarach, gdzie intensywna uprawa nie jest możliwa ze względów ekonomicznych lub obszarach podlegających ochronie przyrody. Dlatego warto wziąć je pod uwagę, jeśli nie jesteśmy pewni, na jakie uprawy zdecydować się w przyszłym sezonie.

Pozostało jeszcze 90 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Upraw w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Upraw w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Autor: mgr inż. Elżbieta Kapusta

Zakład Zasobów Genowych Roślin Ogrodniczych Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Sprawdź inne nasze serwisy
wiper-pixel