Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Czy śruta rzepakowa jest dobrą alternatywą dla soi w żywieniu bydła opasowego

Autor: Dr hab. Jarosław Kański

Dodano: 29 grudnia 2017

Nowoczesne systemy opasu wykorzystują potencjał wzrostowy młodych zwierząt. O ile procentowy udział odkładanego białka jest stały i wynosi około 15–16%, to wraz ze wzrostem masy ciała (i wieku) wzrasta ilość odkładanego tłuszczu. Zależy ona od typu (wczesności dojrzewania) buhajków. U opasów ras wcześnie dojrzewających, takich jak Angus czy Hereford, przy masie 600 kg i wyższych, udział tłuszczu w dziennym przyroście może osiągać 60%–85% w zależności od wielkości przyrostów. Rasy późno dojrzewające (Charolaise) odkładają przy masie 600 kg około 30% tłuszczu, dopiero powyżej 800 kg masy ciała procent odkładanego tłuszczu podwaja się.

Pozostało jeszcze 91 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników
„Hodowla bydła w praktyce”



Dołącz do grona czytelników
„Hodowla bydła w praktyce”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Autor: Dr hab. Jarosław Kański

Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt; Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Sprawdź inne nasze serwisy