Brukiew jest doskonałą rośliną do upraw ekologicznych ze względu na niskie wymagania klimatyczne i glebowe. Pomimo ograniczeń istniejących w rolnictwie ekologicznym (eliminacja syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów), uprawa brukwi jest możliwa poprzez zastosowanie odpowiedniej lokalizacji uprawy w płodozmianie, stosowanie nawożenia organicznego i prewencyjne metody ochrony przed chorobami i szkodnikami. Jakie są ogólne zasady uprawy tego warzywa?
Brukiew jadalna (Brassica napus L. var. napobrassica L. Peterm.) jest gatunkiem, który w uprawie ekologicznej może plonować na wysokim poziomie odpowiadającym uprawie konwencjonalnej. Może osiągnąć poziom nieznacznie niższy, ale pod warunkiem zapewnienia jej odpowiedniej zasobności gleby i dostępności wody. Jest rośliną bardzo plenną, łatwą w uprawie i w przechowywaniu. W Polsce znana była od bardzo dawnych czasów. Posiada nawet swoje regionalne nazwy jak karpiel czy kwak. Nie odgrywa jednak większej roli w naszym kraju jako warzywo.
Brukiew to roślina obopylna i dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza bujną rozetę dużych, niebieskozielonych, gładkich, długoogonkowych, lirowatych liści i duży, mięsisty korzeń spichrzowy, który jest częścią jadalną. Korzeń może mieć kształt owalny, cylindryczny, kulisty bądź silnie spłaszczony. Skórka korzenia może być żółta, purpurowa lub biało-purpurowa. Odmiany posiadające białą lub biało-purpurową skórkę mają miąższ biały lub jasnokremowy. Te o żółtej skórce mają miąższ kremowy lub żółty, który jest najbardziej ceniony przez konsumentów. W drugim roku brukiew wytwarza silnie rozgałęziony pęd kwiatostanowy, który osiąga wysokość od 80 aż do 170 cm. Kwiaty są barwy żółtej. Kształt i budowa kwiatów, nasion i owoców są typowe dla roślin należących do rodziny kapustowatych. W 1 g nasion znajduje się około 270–410 nasion.
Brukiew, karpiel - właściwości prozdrowotne i odżywcze
Brukiew jadalna to warzywo niskokaloryczne. 100 g świeżej masy to tylko 38 kcal. Miąższ zawiera duże ilości soli mineralnych fosforu, żelaza, wapnia. To bardzo dobre źródło witamin z grupy B. Witaminy C zawiera nawet o 1/3 więcej niż pomidor. Ma cenne właściwości dietetyczne, jest polecana w przeciwdziałaniu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. W obecnych czasach jest warzywem bardzo popularnym w krajach skandynawskich, w północnych Niemczech, we Francji, Wielkiej Brytanii, a także w Kanadzie.
Brukiew w smaku jest delikatniejsza niż rzepa. Można z niej robić surówki, czy przygotowywać na gorąco.
Wymagania klimatyczne i glebowe
Brukiew jest rośliną klimatu chłodnego o niewielkich wymaganiach cieplnych. Nasiona kiełkują już...