Zapomniane fasole – jak je uprawiać, aby przyniosły satysfakcję

Elżbieta Kapusta

19 września 2022

fasola

Fasola zadomowiła się w Polsce już w początkach XVI wieku. Początkowo fasolę zwykłą sadzono w ogrodach klasztornych jako roślinę ozdobną, natomiast jako warzywo zaczęto używać jej dopiero w XVII wieku. Uprawiane w Polsce gatunki fasoli zwykłej i wielokwiatowej różnią się między sobą wieloma cechami morfologicznymi i użytkowymi. Dużą zaletą nasion fasoli, jak i innych roślin strączkowych jest wysoka zawartość białka, które może w pełni zastąpić mięso, soli mineralnych (zwłaszcza cennego dla zdrowia magnezu) oraz witamin z grupy B. W białku nasion znajdują się prawie wszystkie aminokwasy niezbędne dla potrzeb ludzkiego organizmu. W poniższym artykule przedstawiamy znane przed laty gatunki fasoli, które na powrót stają się popularne, a także wskazówki dotyczące ich uprawy.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie są warunki uprawowe fasoli?
  • Na czym polega prawidłowa ochrona fasoli?
  • Jakie szkodniki stanowią największe zagrożenie?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 94% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Elżbieta Kapusta
Elżbieta  Kapusta
Zakład Zasobów Genowych Roślin Ogrodniczych Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma